Väderstationen i Vitsaniemi

Text av: Theodor Ringborg


NYA NYA NORRLAND är del av KONSTHALL TORNEDALENS “Väderstation”, en liten stuga invid Torne älv i Vitsaniemi. Hit bjuds konstnärer in för att bo och fördjupa sig i det lokala vädret.

Det kanske låter konstigt. Vad ska en konsthall med en väderstation till? Men vi tänkte att det var så väldigt mycket prat om vädret nuförtiden. Man kan knappt slå upp en tidning utan att det regnar, snöar eller är väldigt torrt någonstans i världen.

Vädret här hos oss, i de många olika säsongerna och hur det utvecklas, var värt att på något vis uppmärksamma.

På väderstationen skapar de inbjudna konstnärerna, vad vi kallar för konstnärliga “väderrapporter”. De kan ta olika former: måleri, poesi, fiktion, reportage, videodagböcker, filmer, fotografi, podcasts och mer.

Konstnärsduon Johdet Pirak gjorde en film om Torne älv och islossningen. Lena Ylipää gjorde en ordbok med ord om väder på Meänkieli. Och på det viset fortsätter det.  Jens Strandberg, som grundat Nya nya Norrland, bodde i Vitsaniemi i några veckor i november 2023 och kom på idén med ett nummer av sin tidning på temat Energin.

För likt vädret är energin också något som alla pratar om, men det är också något som är rätt svårt att nagla fast vad det är. Vädret har ju dessutom en hel del med energi att göra nu när vindsnurrorna är tänkta att snurra i jämn takt.

Väderstationen som Konsthall Tornedalen startat är också en av runt tjugo andra runtom i världen. Vi är alltså del i ett slags nätverk. Det finns en väderstation på Manilla. En i Nya Zeeland. I Uganda och Japan osv. Det finns väderstationer på alla världens kontinenter, i alla olika slags miljöer. Vårt lokala väder i Tornedalen sätts därför i ett internationellt kontext. Folk i Manilla, Nya Zeeland, Uganda och Japan får genom vädret lära känna vår region.

Vid slutet av konstnärens vistelse görs en presentation på väderstationen. Då publiceras även “väderrapporten” på vår hemsida och via det internationella nätverket The World Weather Network, som är en banbrytande konstellation av konstinstitutioner runtom världen som alla skapat egna väderstationer.

Väderstationen är ett sätt för Konsthall Tornedalen att skapa ett samtal kring klimatförändringarna och den i norra Sverige pågående klimatomställningen. På väderstationen ordnas således även mindre seminarier för att göra den till en mötesplats för lokala frågor som berör väder och klimat, såsom vindkraftverk, elektrifiering, dammar och skogsavverkning. Dess del i ett internationellt nätverk gör arbetet i Vitsaniemi del av en angelägen global, kulturell, ekonomisk och politisk diskussion.

Vi ses!