~I Energin medverkade~


Arne Müller är journalist, bosatt i Umeå. Han har länge arbetat som redaktör för SVT:s nyhetssändningar i Västerbotten. 2017 sa han upp sig från SVT för att helt kunna ägna sig åt att främst skriva om gruvbranschen och andra naturtillgångar, regional klyftor och klimatomställning. Müller har skrivit sju böcker. Den senaste har titeln Norrsken - drömmen om den gröna industrin och handlar om de stora industriprojekt som pågår i norra Sverige.

Anton Hennix Raukola är född och uppvuxen i Övertorneå och Hedenäset. Han har främst varit verksam som skådespelare i Norrbotten där han medverkat i ett flertal produktioner bland annat vid Lule Stassteater, Norrbottensteatern och senast vid Tornedalsteatern. Han har även skrivit dramatik för scen, radio och TV. Hennix Raukola har alltid slitits mellan det konstnärliga och det tekniskt praktiska och är därför även utbildad vindkraftstekniker, dock har han aldrig arbetat med det. Idag arbetar han som fälttekniker i gruvan åt Kaunis Iron i Pajala.

Theodor Ringborg är VD för Konsthall Tornedalen, en institution under uppbyggnad i Vitsaniemi, en by strax söder om polcirkeln invid Torne älv. Konsthall Tornedalen kommer omfatta konsthall, hotell, jordbruk, restaurang och butik och blir en unik institution på en ojämförlig plats. Ringborg har verkat internationellt och nationellt, ansvarat för åtskilliga utställningar och publikationer samt varit skribent för flera av världens mest välrenommerade konsttidskrifter. Ringborg anses vara en tongivande röst i konstfältet och listades i Apollo Magazine “40 under 40: Europa” som en av konstvärldens mest inflytelserika personer. 2019 doktorerade han vid Goldsmiths University, London.

Jens Strandberg är bäst definierad som heltidsarbetslös konstnär. Han tillbringar stor del av sin tid på arbetsförmedlingen, där han insisterar på att kalla sig för konstnär, ingen tror honom och han tror det knappt själv längre. Ibland åker han på konstnärsresidens i andra länder, vilket han ser som en semester från livet som arbetslös. Han har utvecklat en djup avsky till arbete och stor glädje gentemot lathet. Som en stående motsägelse har han sedan en tid tillbaka beslutat sig för att inte delta i en konstvärld som inte verkar vilja ha honom som sin gäst, istället har han intresserat sig för förkastat material, avvisade människor och andra saker som har en tendens att försvinna ur vårt kollektiva medvetande. Även fast denna livsstil, utifrån ett samhällsperspektiv, ofta anses som oproduktiv eller rent av dåligt, förblir han optimistisk och ser detta som en möjlighet att koncentrera alla sina ansträngningar på att skapa gemenskaper, som en sorts terapeutisk kollektiv personutveckling. Detta genom en ständigt växande resväska av psykoterapeutiska konstprodukter som grundligt har avisats av i stort sett alla bidragsgivare.

Lena Ylipää är bosatt i Lainio, i östra delen av Kiruna kommun. Hon flyttade tillbaka till Norrbotten efter avslutad utbildning på Konstfack 1996 och har varit verksam i länet sen dess. Teman i hennes konstnärskap ligger nära hennes vardag i norra Tornedalen och hon arbetar med en mängd olika tekniker och material. I sina senaste arbeten har Ylipää fokuserat på teckning, där även rumslig gestaltning och interaktion med betraktaren är centrala i verken. Ylipää har ett stort intresse för samhällsstrukturer, särskilt de omvandlings- och utvecklingsprocesser som pågår i norr. Och tallar.

~Speciella tack~


Konsthall Tornedalen, Simmi Ojalehto, Kalle Erson,  Theodor Ringborg, Robert Brodén, Maja Lindström och Karl Sjölund på institutet, damerna på vävstugan, Elisa Lindgren, Arvo Björk, Gunhild Stensmyr mfl.

~Tryckt på~


Tornedalens reklam, 2024

~Om Energin~


Numret "Energin" är en samproduktion med Konsthall Tornedalen. Tidningen skickas ut till alla hushåll i Övertorneå Kommun.

Konsthall Tornedalen är en kulturinstitution under uppbyggnad i Vitsaniemi. Inom verksamheten driver konsthallen en “Väderstation”. Dit bjuds konstnärer in för att bo och fördjupa sig i det lokala vädret för att skapa en konstnärlig väderrapport. “Energin” är Jens Strandbergs väderrapport från hans vistelse i november, december 2023.